Sverige

Nytt lagförslag ska stoppa mobbning på arbetsplatsen

"Snart hände det att jag inte fick luncha med min grupp"
1:52 min

Ny lag krävs för att stoppa mobbning på arbetsplatsen tycker Fackförbundet Vision som har arbetat fram ett förslag till en helt ny lag mot mobbning och trakasserier i arbetslivet. Idag utdöms bara skadestånd enligt diskrimineringslagen vid trakasserier och diskriminering av tex kön och religion.

– Ja det dröjde inte länge förrän utfrysningen av mig började. Det var bland annat när jag blev erbjuden att arbeta med ett specifikt projekt som gjorde att jag blev utstött och snart övergick det till att jag inte fick fika eller luncha med min grupp eller när jag ställde en fråga kunde de vända sig om och gå iväg, säger Gudrun som egentligen heter något annat och vill vara anonym.

Gudrun började på ett jobb där kollegorna inte var enade, dom var uppdelade i två mindre grupper som i tysthet styrdes av en sekreterare. Och ingen vågade ifrågasätta hennes beteende. Det är just när någon utsätts, som Gudrun, för mobbning på sin arbetsplats som fackförbundet Vision tycker att det saknas en lagstiftning.

Det finns enligt dom ingen lag som skyddar när en anställd blir utfryst eller systematiskt mobbas av kollegor, chef eller annan personal utan att någon ställs till svars.

Därför har Vision lämnat in ett förslag till en helt ny lag mot mobbning och trakasserier i arbetslivet, oavsett om den som mobbas omfattas av en diskrimineringsgrund eller inte. För idag utdöms bara skadestånd enligt diskrimineringslagen vid  trakasserier och diskriminering av tex kön och religion.

Lagförslaget har väckt ett intresse och en del riksdagsmän, arbetsmiljöverket och olika fackförbund som har ställt sig bakom visions lagförslag säger Carola Löfstrand på Vision.

Gudrun tror att en sån här lag kunde ha hjälpt henne. För efter all mobbning var hon tvungen att ta hjälp av en psykolog. Och fick sen veta att problemen i gruppen funnits i minst sju år och flera kollegor hade sen tidigare haft flera olika stressrelaterade sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".