Forskare arbetar intensivt med att söka svar på varför älgarna dör. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
Öland

Expertgrupp tillsatt för att lösa älgdöden

Lennart Balk, forskare på Stockholms universitet: "Vi måste göra något, annars dör arter"
10 min

Älgdöden har det rapporterats om det senaste året och för några dagar sedan kom nyheten att nästan samtliga nyfödda älgkalvar på Öland dött, för andra året i rad. Forskare arbetar intensivt med att söka svar på gåtan och nu har även Miljödepartementet tillsatt en expertgrupp.

Miljödepartementet håller just nu på att tillsätta en expertgrupp som ska börja arbeta efter sommaren. Den ska ta ett helheltsgrepp på överdödligheten hos älgarna, säger Anders Turesson, huvudsekreterare på Miljöforskningsberedningen.

– Dels vad det här kan bero på och om det finns någonting man kan göra men också om vi har tillräckligt med forskning och miljöövervakning för att förstå skeendena tillräckligt, säger Anders Turesson.

Allvarligt läge på Öland

Och nyheten som kom från Öland förra veckan, att nästan 80 procent av de nyfödda kalvarna på ön har dött, oroar Anders Turesson

– Det är ju en typisk larmsignal som man måste ta på största allvar.
– Det kan ju bero på naturliga orsaker, det kan vi aldrig utesluta. Men det kan också bero på de miljöproblem som Östersjön och Östersjöns omland lider av, säger Anders Turesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".