Kalmar

Högtryck på museum i sommar

Sommaren är den period då flest besöker något av landets alla museer. Förra året stod sommarmånaderna för 27 procent av det totala besöksantalet på Kalmar läns museum. Det visar en färsk undersökning som Riksförbundet Sveriges museer genomfört.

– Att besöka museum är den perfekta sommaraktiviteten. Då har man tid att gå tillsammans hela familjen. Museerna är också säkra kort oavsett väderlek. Är det soligt väljer man kanske ett utomhusmuseum och vid regnrusk erbjuder museerna en givande upplevelse inomhus, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

Enligt en uppskattning från Riksförbundet Sveriges museer sker 45 procent av besöken på länsmuseerna under perioden maj till augusti. För Kalmar läns museum låg andelen sommarbesökare på 27 procent under 2012. Förra året besökte totalt 122 606 personer museet, varav 33 592 på sommaren. Flest besökare under sommarmånaderna 2012 hade Gotlands museum, Jamtli i Östersund och Bohusläns museum.

Antalet museibesök har ökat stadigt under de senaste åren. De nationella museerna ligger fortfarande i topp när det gäller landets större städer, men både länsmuseernas och de kommunala museernas besökssiffror visar tydligt ett ökat intresse från publiken.

– Sveriges museer har närmare 18 miljoner besök om året och antalet besökare ökar. Det är enormt glädjande att allt fler tar del av den kunskaps- och kulturskatt som våra museer utgör, säger Mats Persson.

Undersökningen är genomförd bland länsmuseer och bygger på museernas besöksstatistik för perioden maj-augusti 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".