Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Kalmar

Allt fler kvinnor i Kalmar dör i KOL

Kjell Larsson professor lungmedicin på Karolinska institutet
3:07 min

Betydligt fler kvinnor i Kalmar län dör i den kroniska lungsjukdomen KOL i dag än för 10 år sedan. Bland kvinnor i Kalmar län har dödligheten ökat med hela 121 procent under perioden. Samtidigt har dödligheten bland män minskat med 10 procent. Det visar nya beräkningar från Hjärt-Lungfonden.

I dag dör fler kvinnor än män av KOL i landet som helhet. Från 2003 till 2012 har antalet kvinnor i Kalmar län som dör i sjukdomen ökat från 24 till 53. Det är en ökning med hela 121 procent. Under samma tid har andelen män i Kalmar län som dör i KOL minskat med 10 procent, från 60 till 54 personer. Det visar Hjärt-Lungfondens beräkningar som baseras på ny statistik från Socialstyrelsen.

– KOL är den enda av de stora folksjukdomarna där dödligheten ökar och det är hos kvinnor som ökningen sker. Vården måste bli bättre på att upptäcka KOL i tid och vi måste satsa ordentligt på forskning för att kunna vända trenden, säger Kjell Larsson, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd och professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet.

Sjukdomen ökar hos kvinnor och den drabbar dessutom kvinnor hårdare. Kvinnor med KOL insjuknar tidigare i livet och sjukdomen leder snabbare till kronisk andningssvikt än hos män. Dessutom vårdas kvinnor med KOL mer på sjukhus och behöver fler läkarbesök än män.

Minst en halv miljon svenskar är drabbade av KOL, men de allra flesta vet inte om det. Bara var femte har fått diagnos. KOL upptäcks genom att lungkapaciteten mäts med så kallad spirometri, ett test som går att göra på nästan alla vårdcentraler. En tidig diagnos ger goda möjligheter att bromsa sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".