Naturvårdaren Marcus Abrahamsson från Skogssällskapet. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges radio
Nybro

Skogen behöver brinna

Naturvårdaren Marcus Abrahamsson från Skogssällskapet.
1:42 min

Idag i naturreservatet Allgunnen, mellan Nybro och Högsby kommun pågick en så kallad naturvårdsbränning av 38 hektar skog. Skogen behöver brinna för att arter inte ska försvinna. Branden ger också förutsättningar för många växter, svampar och mossor att kunna gro och etablera sig. Bränningen utförs av Skogssällskapet på uppdrag av och tillsammans med naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

– Det är faktiskt naturvård, även om man eldar skogen, säger Marcus Abrahamsson från Skogssällskapet.

Naturvårdsbränning är en skötselmetod som används allt oftare i länets skyddade skogar, liksom i övriga Sverige. Anledningen är att det är den enda skötselmetod som har förutsättning att fullt ut efterlikna effekterna av de naturliga bränder som skogarna är anpassade till.

När det brinner i skogen skapas det olika typer av död och brandskadad ved som är livsrum för en mängd insekter. Branden ger också förutsättningar för många växter, svampar och mossor att kunna gro och etablera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".