Annika Ohlin på Sesam i Ronneby hjälper både offer och gärningsmän när det gäller våld i nära relationer. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Blekinge

Fler behöver hemlig adress

Fler och fler lever i dag med skyddade identiteter och Blekinge och södra Sverige är inget undantag. Enligt Skatteverket har sedan 1999 antalet människor som lever med kvarskrivning, eller hemlig adress, ökat från 19 till 120 stycken i Blekinge, Halland, Kronoberg och Kalmar län.

Enligt Ingegerd Widell på Skatteverket kan till exempel de som jobbar inom rättsväsendet och personer som utsatts för hedersrelaterat våld behöva skyddade personuppgifter.

Men huvuddelen av de som ansöker om skyddade personuppgifter är någon som är utsatt för våld i en nära relation. 

– Det är svårt att ta sig ur de här relationerna på egen hand, säger Annika Ohlin på Sesam i Ronneby som hjälper både offer och gärningsmän när det gäller våld i nära relationer.

Och hon har en förklaring till ökningen:

– Jag hoppas att det är så att man från samhällets sida har informerat så mycket om att det är ett allvarliga brott och att man inte ska vara utsatt för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".