Foto Hans T Dahlskog/Scanpix
SVERIGE

Antalet självmord i tågtrafiken ökar

"Det var första gången i mitt liv som jag upplevde en riktig chock."
1:29 min

Antalet självmord i tågtrafiken har ökat, de senaste tre åren var det i snitt 50 procent fler självmord än föregående tre år. Detta samtidigt som trafikverket har som mål att halvera dödsfall i trafiken till 2020.

– Det var första gången i mitt liv som jag upplevde en riktig chock. Man bara skakade men försökte samtidigt behålla något lugn, säger Niklas Ylander. Han arbetar som lokförare på SJ och var i våras med om ett självmord på sin tågsträcka när en person lagt sig på spåret framför tåget.

Enligt Kenneth Svensson som är trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket är självmordsfrågan en hög prioritet inom Trafikverket.

– Vi har antagit ett halveringsmål som innebär att vi ska halvera antalet dödsfall på järnvägsspåren till 2020. Det innebär att vi måste jobba väldigt mycket med självmordsprevention eftersom största andelen av dödsfallen inom järnvägen är just självmord, säger han.

Kenneth Svensson menar att man genom att göra spåren mer svårtillgängliga genom att sätta upp fler stängsel och kamerabevakning så kan man minska antalet självmord. Han tror att metoden fungerar, även om självmorden de senaste åren har ökat.

– Jag tror inte vi behöver ändra vårt fokus utan vi vet utifrån den forskning som finns att detta är de mest effektiva åtgärderna, säger han.

För Niklas Ylander var händelsen i våras en stor chock.

– När man väl kommer så nära så att man ser personen som ligger framför titta på en och söka ögonkontakt, det är då man inser att det är en människa som ligger där, säger han.

– Det finns ju alltid risker med alla jobb men man hoppades väl någonstans att man skulle få slippa detta. Men nu har jag varit med om ett och jag hoppas att det var det sista, säger Niklas Ylander.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".