Det är riktigt varmt i länet. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Kalmar län

SMHI varnar för värmebölja

Andrea Berg tipsar för att motverka värmeslag
0:42 min

Värmen i Kalmar län har nu stigit till sådana höjder att SMHI klassar det som värmebölja. Äldre och känsliga personer uppmanas att vara försiktiga, söka svalka och få i sig mycket vätska. Samtidigt råder fortsatt eldningsförbud i länet.

SMHI införde i år en ny tjänst som innebär att de utfärdar meddelanden om värmebölja, det vill säga när maxtemperaturen är 26 grader eller mer i tre dagar i följd.

Det varma och torra vädret gör också att brandrisken är stor i skog och mark, och det råder fortsatt eldningsförbud i Kalmar län.

Checklista för värmebölja:

  • Drick mycket
    Drick mer än normalt, helst två liter vätska per dygn. Vid kroniskt hjärtbesvär är det dock viktigt att först rådgöra med en läkare om det finns några restriktioner vad gäller vätskeintag. Om du tillhör en riskgrupp kan vätskeersättning vara ett alternativ.
  • Tillför salt
    Ät lite saltare mat då och då för att återställa saltbalansen i kroppen.
  • Sänk kroppstemperaturen
    Vid tecken på värmeutmattning eller för snabb svalka doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad, en sval dusch eller ett bad.

Källa: Myndigheten för samhällskydd och beredskap

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".