Ella Nordén har fått borrelia. Foto: Helena Isaksson
Kalmar

Ovanligt med borrelia

3:34 min

Det är inte särskilt vanligt att man får borrelia, även om man blir biten av en fästing som bär på bakterien. Det visar ett unikt forskningsprojekt vid infektionskliniken i Kalmar. Överläkare Mats Haglund säger att 20% av alla fästingar bär på borrelia. Men det är bara 6 - 7% av dem som blir bitna  som utvecklar en aktiv infektion.

Nu är det fästingtider och de senaste dagarna har det kommit ovanligt många barn med borrelia till sjukhuset i Kalmar. En av dem är Ella Nordén, sju år. Hon ser matt och blek ut där hon ligger på en soffa i sjukhusets lekrum och tittar på TV. Bredvid sig har hon en vagn med den spruta som ger henne medicin mot den fästingburna sjukdomen.

-- Det gjorde väldigt ont, jag kunde inte springa. Det gjorde ont i nacken och i axlarna, säger hon.

Ella har haft otur. För det är faktiskt inte särskilt vanligt att man får borrelia, även om man blir biten av en fästing som bär på bakterien. Det visar ett unikt forskningsprojekt som pågår just nu. Överläkare Mats Haglund på infektionskliniken i Kalmar är med i styrgruppen för forskningsstudien.

– Vi har fått bekräftat att 20% av alla fästingar bär på borrelia, säger han. Men bara 6-7% av dem som blir bitna av borreliabärande fästingar blir smittade.

Forskningsprojektet har pågått sedan 2008 och man lär sig ständigt nya saker om vad fästingarna bär på för smittämnen och hur det går för de personer som blivit bitna.

– Det är en väldigt stor studie med 50 vårdcentraler inkluderade. Från Umeå, till Skåne och södra Norge till Åland. Vi har hittills samlat 5000 fästingar och följt upp hur de gått för alla de personer som blivit bitna, säger Mats Haglund.

I Kalmar utgår forskningsprojektet från Stensö vårdcentral. Där finns Gudrun Borrie, undersköterska, som är en av dem som tar emot de personer som vill bidra till forskningen genom att lämna in den fästing som har bitit.

– Vi här på Stensö tar hand om fästingen, tar två blodprover och skickar iväg alltihop till Linköping där de dissikerar de här små varelserna, säger Gudrun Borrie.

Alla som har blivit bitna kan fortsätta att bidra till forskningen genom att lämna in sina fästingar i minst ett år till. Forskningen har redan lett till tre doktorsavhandlingar om TBE och borrelia och andra fästingburna infektioner. För i sin saliv har fästingarna en riktig häxbrygd av kemiska substanser som de sprutar in i sina offer.

Men även om det är ovanligt att man blir sjuk så ska man söka hjälp om man får nackvärk, hög feber och svår huvudvärk som inte går över på några dagar, om en mungipa börjar hänga eller om man får andra tecken på förlamning eller om man blir ljusskygg. Om man får en röd ring runt själva bettet efter någon vecka så ska man också visa upp den på sin vårdcentral.

Ella fick aldrig någon röd ring. Hon märkte inte ens att hon hade blivit biten

– Jag upptäckte den inte, jag såg den inte, säger hon.

Och forskningen visar att det är många som – precis som Ella, aldrig märker av sina bett.

Sprutmaskinen piper nu frenetiskt och Ella vet varför.

-- Sprutan är slut, säger hon.

Snart får Ella åka hem till sommarstugan i Färjestaden igen. Men det är bara andra dagen hon är på sjukhuset. Varje dag måste hon komma hit och hon ska få sin spruta i tolv dagar till.

– Det är inte så roligt, men man blir ju frisk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista