Ingemar Svanström. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Högsby

Högsbys män sjukast i landet

1:25 min

Landets sjukaste män bor i Högsby kommun. Det visar statistiken över sjukpenning från försäkringskassan. Med en siffra på strax över tio sjukpenningdagar per år ligger männen i Högsby högst i landet, dubbelt så högt som Kalmar läns friskaste män, i Mörbylånga, Vimmerby och Västervik.

Centerpartisten Ingemar Svanström är kommunalråd i Högsby och hostar när P4 Kalmar ringer upp.

– Ja, jag är också sjuk, men inte sjukskriven, så jag driver inte upp statistiken, säger han.

Och Ingemar Svanström känner igen problematiken.

– Vi har ju oförklarligt höga sjuktal och vi är oroliga över det här, säger han.

I Västervik är kvinnorna friskast i länet, de sjukaste bor i Oskarshamn och Torsås. Men där ligger man inte i topp eller botten av statistiken för hela Sverige.

Generellt är kvinnorna nästan dubbelt så mycket sjuka som männen, både i Kalmar län och i Sverige.

Och sjuktalen ökar sedan flera år. Hösten 2010 var Kalmar län som friskast - därefter har sjuktalen stadigt. Så höga som sjuktalen var i juni i år har de inte varit på över 50 månader.

Försäkringskassan jobbar med att ta reda på varför sjuktalen ökar, men man vet redan att psykisk ohälsa står för en stor del av ökningen.

Och även om sjuktalen nu sedan flera år ökar, både i länet och landet, är det långt kvar till de nivåer som nåddes i början av 2000-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista