Barn, barnbarn och bonusbarn kan komma och hälsa på under semestern. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Öland

Relationsproblem i semestertider

Många söker psykoterapeutisk hjälp under sommaren
1:28 min

På St Lukas Psykoterapimottagning i Löttorp, Borgholm och Kalmar är det fullt tryck nu. På sommaren är det mycket som ska redas ut. Och en ny kategori av hjälpsökande finns bland 60-70-åringar som inte alltid förmår att sätta gränser mot barn, barnbarn och bonusbarnbarn.

Psykoterapeut Lillemor Högerås har mycket att göra nu.

– I år har det varit precis fullt hela sommaren, säger hon. Det är ju när man har semester som saker kommer upp till ytan.

Lillemor Högerås menar att det delvis handlar om existentiella frågor. Man funderar över livet och relationer. Hon tycker att det är viktigt att man kommunicerar mycket kring vilka förväntningar man har och hur man ser på sina relationer.

– Och så måste man slita med sin egen överkänslighet, säger hon.

Hon menar att det ofta är så att man kanske skyller på någon annan, när det egentligen handlar om saker man själv är väldigt känslig för.

En ny, stor grupp som söker hjälp är 60 - 70-åringar. Då handlar det ofta om alla 30 - 40- åringar som kommer och hälsar på sina föräldrar med partners, nya partners, barn och bonusbarn. Och det kan vara svårt att sätta gränser när den älskade släkten äntligen kommer för att fira semester tillsammans.

– Det handlar ofta om att vara tydlig i sin kommunikation, säger Lillemor Högerås.

Reporter: Helena Strömblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".