Emmaboda

Ideella insatser på Emmabodafestivalen

1:08 min

Just nu pågår Emmabodafestivalen för fullt. Och i kulisserna finns ett helt sjukvårdsteam som jobbar ideellt för att omhänderta och sköta om dem som behöver. Det kan röra sig om allt från rådgivning till allvarliga saker som kräver läkarvård. Anette Hoffmann har jobbat på Emmabodafestivalen i inte mindre än 18 år. "Det är ju så mysigt och roligt, säger hon. Man ger något tillbaka till festivalen och det är en skön stämning."

6 läkare, 14 sjuksköterskor och 8 undersköterskor jobbar ideellt på Emmabodafestivalen. På uppdrag av festivalarrangören ansvarar de för sjukvårdsberedskapen. De arbetar i sjukvårdstältet, patrullerar på området och gör omhändertaganden ute vid scener och på campingen. Ett tusental festivalbesökare brukar behöva få hjälp med allt från rådgivning till allvarligare saker som kräver läkarvård.

Personalstyrkan består av en fristående organisation som samarbetar med vakter, polis, räddningstjänst, ambulans, socialtjänst, barnmorskor och vuxna på stan.

Det gemensamma målet är att ge festivalbesökarna en positiv och rolig erfarenhet och om något går snett försöka hjälpa till på bästa sätt.

Eftersom medelåldern på festivalen är väldigt låg finns det bland besökarna många som aldrig förut varit på en festival. Det gör att sjukvårdsteamet behöver vara extra uppmärksamma och omhändertagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista