Hassan Aksoy Ramadan Ajrizi. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges radio
Kalmar län

Minskat intresse för friskolorna

För andra året i rad minskar gymnasieelevernas intresse för friskolorna i Kalmar län. Trenden är likadan i hela landet.

Det är de stora kommunala gymnasieskolorna som istället går bäst.

Hassan Aksoy börjar på kommunal gymnasieskola i höst och när han valde skola brydde han sig inte ens om att ta reda på vad friskolorna hade att erbjuda.

- Nej, ingenting. Jag tror inte de har de utbildningarna jag är intresserad av. Den kommunala skolan har fler elever, kanske bättre lärare, och fler program, säger han.

Många kommunala gymnasieskolor är stora och har många elever, och är välkända också bland niondeklassarna. Kanske gör det att de känns tryggare i dessa tider, när friskolor har visat sig gå i konkurs helt plötsligt och bara försvinna.

Joachim Håkansson är chef för Kalmarsunds gymnasieförbund och han säger till P4 Kalmar att den kommunala gymnasieskolan går starkt för andra året i rad.

Friskolorna har tappat var femte elev sedan förra året, och minskningen på ungefär femtio elever tycks ha gått helt och hållet till den kommunala sektorn, som har ökat lika mycket.

Friskolorna ser nu två trender som går åt fel håll: Dels krymper nu elevkullarna i flera år framöver, dels minskar intresset bland eleverna för att söka till friskola.

Ramadan Ajrizi som ska plugga på omvårdnadsprogrammet till hösten vet inte mycket mer än att den kommunala gymnasieskolan känns säkrare att välja.

- Nej, det enda jag vet är att den vanliga skolan är trygg, att den finns kvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".