1 av 2
På en gård utanför Algutsrum på Öland kan man leasa en tacka, vilket betyder att man hyr en egen lammtacka. Foto: Emil Svensson/Sveriges radio
2 av 2
Hos Magnus Johansson och Caroline Kindblom utanför Algutsrum på Öland kan man nämligen leasa en tacka. Foto: Emil Svensson/Sveriges radio
Öland

Hyr en egen lammtacka på Öland

1:15 min

Uthyrning av djur ett nytt sätt för dig som konsument att komma närmare din köttproducent. På en gård utanför Algutsrum på Öland kan man nämligen leasa en tacka, vilket betyder att man hyr en egen lammtacka och får kött och skinn från ett av tackans lamm.

-- Att leasa en tacka innebär inte att man får tackan med sig, utan tackan kommer finnas kvar i vår besättning, och sen får man följa hur tackan lever på Facebook, säger Caroline Kindblom på Norrgärdets Natur & Lamm.

– Sen när hösten kommer och det är dags att slakta lammen får man kött från ett av lammen och ett skinn. Man får alltså avkomman från tackan, säger Caroline.

Tackan finns på Facebook
Efter att du valt ut din tacka skrivs ett kontrakt där det framgår hur hon ska skötas utifrån olika regler. I kontraktet står det bland annat att tackan ska ha tillgång till friskt vatten och mineralfoder, vidare ska hon ha daglig tillsyn och bra beten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista