1 av 3
Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
2 av 3
Strandkant vid Trosnäs på Öland. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Börje Ekstam, Naturskyddsföreningen Öland. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Östersjön

Stränder ruttnar – organisation kritisk

1:25 min

Flera av länets stränder är fulla av alger som ligger och ruttnar i strandkanten. Det är ett tecken på övergödning menar Sten Forsberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Mörbylånga kommun. Han varnar för att de alger som inte spolas upp på land sjunker till botten och orsakar döda syrefria bottnar.

Triberga på sydöstra Öland är en av de platser i länet där stranden har invaderats av uppspolade alger som ligger och ruttnar i strandkanten.

– Och då blir det som dynga som luktar illa, och det blir mycket flugor. Det är ett stort proplem, säger Maria Almstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Mörbylånga kommun.

Fenomenet är ett tydligt tecken på övergödning menar Sten Forsberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Mörbylånga kommun, och varnar samtidigt för att de alger som inte spolas upp på land sjunker ner till Östersjöns botten där de förmultnar och skapar syrefria, döda bottnar.

Fosfor och kväve är två ämnen som bidrar till övergödningen och enligt Sten Forsberg så har enskilda avlopp en stor del i att de här ämnena tar sig ut i Östersjön.

– Det finns till och med avlopp med direktutsläpp ut i dikena. Det svåra är att hitta dem. Sen självklart kommunala reningsverk och biodammar som inte är så bra som de skulle kunna vara.

– Sen har man ju ett nedfall från luften också i form av kväve. Men det är ju ett globalt problem, säger Sten Forsberg.

På länsnivå arbetar redan Kalmarsundskommisionen med åtgärder som ska minska övergödningen. Exempelvis genom samordning av miljöfrämjande insatser i regionen och förbättringar av enskilda avlopp.

Kalmarsundskommisionens arbete uppskattas av Börje Ekstam på Naturskyddsföreningen Öland. Men han påpekar samtidigt att mer måste göras på nationell nivå för att lösa Östersjöns problem.

– Det som inte är bra är att man från regeringens och statens sida inte alls satsar på forskning kring problematiken.

– Man kan inte bara satsa på musselodlingar och så vidare utan att samtidigt undersöka vad problemen är och om det vi gör är ett steg i rätt riktning, säger Börje Ekstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista