Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio.
Kalmar län

Priset på jordgubbar vägrar att sjunka

5:53 min

Trots att det börjar närma sig augusti är priset på jordgubbar fortfarande relativt högt. Orsaken är bland annat brist på jordgubbar, enligt odlare som P4 Kalmar har pratat med. "I dagsläget tar vi 35 kronor per liter" berättar jordgubbsodlaren Patrik Axelsson.

– I dagsläget tar vi 35 kronor per liter här i gårdsbutiken, säger Patrik Axelsson som odlar jordgubbar i Aby mellan Målilla och Mörlunda.

Det har inte sjunkit så mycket sedan midsommar?

– Under säsongen har priset legat mellan 25 och 40 kronor.

Har de varit dyrare i år?

– Det har varit en ganska jämn tillgång. Det har inte kommit fram så stora mängder, som det gör ibland under vissa perioder när det är varmt och soligt. Vi har haft några varma perioder, men i mitt fall har det inte varit så många blommor så att det funnits förutsättningar.

Enligt Patrik Axelssons kollega Ulf Olsson, som odlar jordgubbar utanför Kalmar, är det brist på svenska jordgubbar – bland annat på grund av skador från i vintras.

– I år har vi nog skördat omkring 70 procent av en normalskörd, berättar Patrik Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista