Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Miljögifter skrämmer – få köper fisk från Östersjön

1:15 min

Rädslan för miljögifter gör att allt färre köper fisk från Östersjön. "Många tänker ju på det här med gifterna" säger fiskhandlaren Oskar Elofsson i Kalmar, som bara säljer en sorts fisk från Östersjön – flundra från Kalmarsund.

Trots att mängden miljögifter har minskat i Östersjön de senaste årtiondena finns det fortfarande höga halter kvar i vissa delar. Något som märks inom fiskhandeln där efterfrågan på Östersjöfisk är blygsam.

– Det är ju inte jättepopulärt med tanke på gifterna, säger fiskhandlaren Oskar Elofsson på Toiwos fisk.

– Vissa undrar lite var man kan få tag på Östersjölax. Annars är det inte så mycket.

Stor andel kommer från fisk

Enligt naturvårdsverket står fisken för en stor del av de gifter som den genomsnittliga svensken får i sig varje år. De vanligaste gifterna är dioxin, PCB och kvicksilver, ämnen som misstänks vara cancerframkallande.

I vissa delar av Östersjön så har framförallt fet fisk, som lax och strömming, mer gift i sig än vad EU:s regler tillåter. Detta har fått Monika Kjellström, från Kalmar, att sluta äta fisk från Östersjön:

– Jag försöker att låta bli att göra det faktiskt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista