Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Fortfarande hopp för Östersjön

1:30 min

Övergödning och bottendöd till trots: än finns det hopp för Östersjön. Bland annat har bestånden av havsörnar och sälar ökat, vilket är ett tecken på att miljögifterna minskar i Östersjön, enligt Naturskyddsföreningen Öland.

– Vissa saker som att havsörnarna börjat komma tillbaka betyder väl ändå att vi kan vara rätt säkra på att giftnivåerna av starka miljögifter inte är lika illa, säger Börje Ekstam, ordförande i Naturskyddsföreningen Öland.

– Och sälarnas återkomst är väl också ett häslotecken i det avseendet.

Blåstången kommer tillbaka

Övergödning är ett annat problem i Östersjön, som har lett till att bottnar dör av syrebrist och att flera fiskarters naturliga hem i form av blåstång försvinner.

Men även här har positiva tecken börjat dyka upp enligt Elin Lindehoff, marinekolog på Linnéuniversitet i Kalmar.

– Mycket har faktiskt hänt inom de kustnära områdena, och på många områden kommer faktiskt blåstången tillbaka, säger hon.

– Det beror på att man satt in stora åtgärder för att minska kväve- och fosforavrinning från land, så att man får en lokal effekt närmast kusten. Och det hoppas vi ger en bra effekt för fiskbestånden i förlängningen, säger marinekologen Elin Lindehoff.

Projekt minskar utsläppen

Åtgärderna består bland annat av informationskampanjen Greppa näringen. Det är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas riksförbund och länsstyrelserna. Syftet är att minska utsläppen av övergödande ämnen genom att informera Sveriges lantbrukare om hur de kan göra sitt lantbruk mer effektivt och mer miljövänligt. Sammanlagt har projektet gjort 30 000 gårdsbesök sedan starten 2011.

Emil Svensson

Emil Svensson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista