Jarl Holmström. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Nye länspolismästaren svarar på JK-kritiken

1:09 min

Nye länspolismästaren i Kalmar och Kronoberg säger att han kommer att satsa på öppenhet och lagspel. Men Jarl Holmström har tidigare fått kritik från Justitiekanslern efter att ha kritiserat en medarbetare för att denne haft kontakter med media. Till P4 Kalmar säger Holmström att han ska bli tydligare med vad han säger, så att det klart framgår att hans medarbetare har meddelarfrihet.

Det var när Jarl Holmström jobbade på Rikspolisstyrelsen som han, på uppdrag av rikspolischefen, skrev ett brev till en anställd för att denne hade riktat kritik mot Rikspolisorganisationen i media.

Holmström skrev: "Att av strategiska skäl nyttja det mediala intresset, riskerar inte bara att skada er personliga relation utan också polisväsendet i stort."

Kritiken från JK riktades främst mot uppdragsgivaren.

Jarl Holmström säger att hans ambition inte var att tysta medarbetaren.

– I svaret tolkades det som att jag ville begränsa meddelarfriheten, men det var absolut inte vad jag menade när jag skrev det brevet, säger han.

Den nye länspolismästaren kommer inte att ändra sitt arbetssätt, men han menar att han har lärt sig att bli tydligare med vad han kommunicerar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista