Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Uppdraget: Bättre information om mobiltäckningen

1:28 min

I våras berättade hundratals av P4 Kalmars lyssnare om dålig mobiltäckning i Kalmar län. Lyssnarnas egna telefonikartor gav eko ända upp på regeringsnivå, där it-minister Anna-Karin Hatt tog dem som exempel. Nu får två myndigheter i uppdrag att komma med förslag på hur teleoperatörernas information ska bli bättre.

Det är Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen (PTS) som får uppdraget från regeringen. Myndigheterna ska också fundera över om de bör få bättre möjligheter att övervaka marknaden.

– Under våren har många konsumenter, i olika delar av landet, tydligt beskrivit brister i mobiltäckningen, säger it-minister Anna-Karin Hatt i ett pressutskick från regeringskansliet.

– Ofta har telebolagen lovat bättre täckning än vad de kunnat hålla.

Stämmer inte med täckningskartorna

PTS har gjort egna mätningar och själva kommit fram till att vissa operatörers utlovade täckning inte överensstämmer den uppmätta täckningen. Det är något som redan i våras bekräftades av P4 Kalmars lyssnare, som rapporterade in hundratals berättelser om bristfällig mobiltäckning runt om i Kalmar län – trots att mobiloperatörernas täckningskartor visade på fullgod täckning.

PTS har också testat olika mobiltelefoner och konstaterar att modernare mobiler, så kallade "smarta mobiltelefoner", har en något sämre täckning än äldre telefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista