Asylsökande Ola med sina barn. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Västervik

Turister och asylsökande – sida vid sida på campingen

1:25 min

Det är stor brist på bostäder för asylsökanden och flyktingar. På Lysingsbadet i Västervik hyr man nu ut turistlägenheter till Migrationsverket även på sommaren. P4 Kalmar har träffat Ola, som har flytt från krigets Syrien med sina två små barn. För henne var det en fullträff att få komma till Lysingsbadet.

– Barnen älskar det och vi har blivit så väl mottagna av turisterna, säger hon.

Och även turisterna tycker att det här är en bra lösning – åtminstone Christina Brunbäck från Göteborg:

– Jag märkte inte att det var asylboende här, men jag tycker det är bra. De måste ju ha någonstans att bo, säger hon.

Bara två anläggningar hyrs ut under sommaren

Lysingsbadet är en av bara två turistanläggningar i hela Sverige som hyrs ut till Migrationsverket även under turistsäsong. Normalt sett hade de sexton lägenheterna, där det nu bor flyktingar från till exempel Tjetjenien, Syrien, Serbien och Kosovo, hyrts ut till turister.

När beslutet att låta dessa bostäder gå till Migrationsverket istället reagerade en del Västerviksbor negativt. Man menade att turismen behöver varje bostad som går att uppbringa, och speciellt på Lysingsbadet.

En och annan hörde också av sig till P4 Kalmar och befarade att blotta närvaron av flyktingar helt enkelt skulle skrämma iväg turisterna.

Så verkar det nu inte ha blivit.

Campingen var full när P4 Kalmar kom dit, och de flesta av de campinggäster som bodde närmast asyllägenheterna hade inte ens märkt att det inte var turister som bodde i dem.

"Flytt från krig och ondska"

Men en familj hade gissat sig till att det nog var flyktingar i husen och det kändes märkligt:

– Man är i så olika sammanhang. De har flytt från krig och ondska och lider kanske av svår stress. Och vi är här för att slappna av och ha det gott. Det känns verkligen konstigt, det är inte riktigt bra, sa den familjen – som dock inte ville vara med radio.

Flyktingarna själva är alltså mer än nöjda. En familj från Tjetjenien, som inte heller vill vara med i radio, säger att turisterna är trevliga och snälla men att man inte har så mycket med varandra att göra. Mannen i familjen tror att turisterna inte ens förstår att det verkligen är ett asylboende.

Erbjöds skjuts

Ola har bara positiva erfarenheter:

– Jag frågade en man efter vägen till butiken. Han inte bara förklarade vägen – han följde med ända dit! Och en gång när jag skulle hem med matkassar och barn, då stannade en person och erbjöd mig skjuts hit. Vi känner oss mycket välkomna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista