Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Västervik

Dödsfallet i Västervik ska utredas av psykiatrin

1:27 min

Den man som hittades död i Västervik på torsdagen vårdades inom psykiatrin i Västervik. Mannen försvann i söndags – och hade fått lov att lämna sjukhuset. Chefsöverläkaren vid psykiatrin i Västervik, Svante Bäck, ska nu se över om vården gjort något fel.

– Vi kan inte gardera det här så mycket som vi vill, utan det får vara en balansgång med patient och anhöriga, säger Svante Bäck, chefsöverläkare vid psykiatrin i Västervik.

– Det här kan vi bli bättre på, men vi anstränger oss verkligen, det är väldigt jobbigt för oss också när patienter dör.

Befogenhet att tvångsvårda

Svante Bäck berättar att psykiatrin har befogenheter till tvångsvård om det bedöms att patienten inte kan ta hand om sig själv på grund av sjukdom.

Men i de fall där patienten upplevs vara tillräckligt frisk, måste kompromisser göras – vilket var fallet med den man som nu hittats död.

– Den här patienten hade rätt att gå ut, och han hade gjort det en gång, och det gick bra. Men nästa gång gick det inte bra, säger Svante Bäck.

Ska obduceras

Det är ännu inte fastställt hur mannen dog. Enligt polisen finns det inga misstankar om brott, men mannen ska obduceras inom kort.

Om det rör sig om ett självmord så säger Socialstyrelsens regler att den psykiatriska kliniken i Västervik ska göra en Lex Maria-anmälan.

Kluven till reglerna

Chefsöverläkaren Svante Bäck är kluven till Socialstyrelsens regler om Lex Maria. Han tycker att reglerna ger en allt för ensidig bild av självmord inom psykiatrin.

– Socialstyrelsen kom ju på att de inte hade någon överblick för ett antal år sedan. Och bestämde då att alla självmord som inträffade inom vården eller upp till en månad efteråt skulle rapporteras till dem. Tyvärr, under rubriken Lex Maria som betyder: vi kan ha gjort fel, säger han.

– Nu blir det underförstått att alla självmord beror på att vi gjort fel. Och så är det faktiskt inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista