Henrik Rydström pratade om inställningen till att använda kondom hos killar. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Henrik Rydström pratade kondomer

4:57 min

Varje år satsar staten 145 miljoner kronor på att förebygga spridningen av sexuellt överförbara infektioner. Ändå har man inte lyckats minska antal klamydiafall och en orsak kan vara att det läggs för lite tid på att snacka om användandet av kondom. Fotbollsprofilen Henrik Rydström diskuterade killperspektivet i P4 Morgon.

På ungdomsklinikerna är skålen med kondomer inte lika vanlig längre och i åldersgruppen 21-35 är det bara varannan som skyddar sig.

I P4 Morgon diskuterades ämnet tillsammans med fotbollsprofilen Henrik Rydström:

– Den här skräckpropagandan som vi utsattes för – där man fick se bilder i skolan på otäcka könssjukdomar... det fanns också ett aidshot som präglade en. Jag trodde nästan att man kunde få aids om man pussade någon, berättar Henrik Rydström.

– Sedan, när man kommer i en situation när man träffar någon och kanske vill göra något mer, så spelar det nog inte så stor roll vad den där skräckpropagandan har gjort med dig. Det är så problematiskt att man plötsligt ska ta fram en kondom. Har du det ens med dig om du är ute på krogen? Hur tolkas det av tjejen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista