1 av 5
Hampus, Lucas, André och Aron tränar parkour. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
2 av 5
Camilla Mölve, ordf. Kalmar klätterklubb. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
3 av 5
Jack Lundqvist, projektledare för MOBI och ordf. Kalmar Free Motion Parkour. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
4 av 5
Lucas Nilsson, utvecklingskonsult på Smålandsidrotten. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
5 av 5
Magnus Sörman, ordf. Active 0480. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
Kalmar

Unga spontanidrottare saknar lokal

5:36 min

Ungdomsidrotten har fått svårare att värva medlemmar, men det finns sporter som ökar: skate, BMX, klättring och parkour – de så kallade spontansporterna. Men i Kalmar, finns det ingen lokal där spontansportare kan träffas, växa och utvecklas.

– Det kommer att bli tufft idag, men roligt, det kan jag lova. Kom igen!

Martin Bäckström peppar parkourgänget innan de drar iväg genom staden. Unga, starka armar och ben klättrar, hoppar, styrketränar och springer genom Kalmar i kvällssolen.

Aron, André och Hampus har tränat parkour ett tag, men deras kompis Lucas är här för första gången och han berättar varför han vill prova på det här:

– Det är kul och det är roligt att klättra på väggar, säger han.

– Ja, och för att vi kör det, säger kompisarna.

Ungdomsidrotten minskar – spontan idrott ökar

Parkour är en sport som växer. Liksom andra så kallade spontansporter: skate och klättring till exempel. I våras kom Centrum för idrottsforsknings stora studie som visar att – trots stora statliga stöd till barn och ungdomssport – så minskar ungdomsidrotten kraftigt. I synnerhet i åldrarna 13 – 15 år.

– Jag har spelat fotboll och hållit på med taekwondo, säger en av killarna.

På frågan varför han har slutat och han säger att han tröttnade. Då undrar jag om de gillar tävlingar:

– Nej, säger de samstämmigt och berättar om förluster som känts trista.

Här på parkourträningen är det ingen som kan förlora.

Det killarna säger stämmer överens med de slutsatser som forskarna drar i rapporten. Tävling passar inte alla barn och det kan vara ett skäl för att sluta idrotta.

Tar bort pressen

Camilla Mölve, ordförande för Kalmars klätterklubb, menar att det är viktigt att hitta nya vägar för att fånga barn och ungas intresse.

– Det blir mycket att ungdomar sitter framför datorn och då är det viktigt att locka till sig dem också och visa att det finns intressanta saker med att röra på sig och det behöver inte vara den pressen som det kan vara i andra sporter. Tar man bort pressen kan intresset öka och det blir kul.

Klätterklubben har tillsammans med parkour- och skateföreningen samarbetat kring ett unikt projekt – Mobi – som i sommar har åkt runt på landsbygden med en mobil idrottsplats där de har presenterat de här spontansporterna. Och Camilla Mölve är väldigt nöjd med projektet:

– Oh, det har varit alldeles fantastiskt. Just det att Mobi är ute på landsbygden gör att landsbygdsungdomar får upp ögonen för de här sporterna och vi räknar med att trycket kommer att vara dubbelt så stort hos oss i år jämfört med andra höstar.

Ingen lokal

Trycket är stort inom alla tre spontansportsföreningar. Men det finns ett stort problem för samtliga. De har ingen bra lokal att vara i.  

– Ett problem vi har haft är att vi inte har kunnat ta emot alla, säger Camilla Mölve. Habiliteringen har till exempel frågat om vi inte skulle kunna hjälpa de barn som behöver lite extra hjälp, men våra lokaler har gjort att vi inte har kunnat ta emot dem.

I idrottsutredningen poängterar man också att ungdomsidrotten är alldeles för dålig på att ta hänsyn till att barn är olika och att barn med särskilda behov också har rätt att idrotta.

Just nu är det omöjligt för spontanidrottsklubbarna att växa i den utsträckning de skulle vilja. Och Smålandsidrottens utvecklingskonsult Lucas Nilsson menar att det här är allvarligt för föreningarna.

– Det handlar ju i princip om deras överlevnad, säger han. Det går inte att hålla till på en bakgata hur länge som helst. Kalmar är en så stor kommun så vi skulle väl kunna ha lite fler idrotts- och spontanytor.

Han är också nöjd med det mobila idrottsplatsprojektet Mobi och menar att det visar hur stort intresset för spontansporter är hos unga.

– Bygger man anläggningar så kommer det dit barn och ungdomar och i den här satsningen har man ju också jobbat med den stora utmaningen att få fler ungdomar att idrotta och se till att de stannar kvar även efter att de fyllt tretton år.

"Väldigt mycket politik"

För skate- och BMX-klubben har turerna kring lokaler och park varit många. Jag träffar ordförande Magnus Sörman på Mobis skateramp i Kalmarsundsparken. Han är besviken på att kommunen inte kan fatta snabbare beslut kring en lokal som kunde rymma alla spontanidrotterna.

– Ett engagemang från kommunen hade betytt allt och vi har det så kallade Fryshuset där de projekterar och diskuterar om det skulle kunna vara en lämplig lokal, men det blir väldigt mycket politik kring det hela, säger han och förklarar att föreningen blivit kontaktad av flera politiska partier som gärna vill diskutera frågan. Men ingen gör något. Och Magnus Sörman menar att det är viktigt att det inte bara blir prat. Det måste hända något. Helst nu.

Parkourgänget gör armhävnignar i uppförs- och nedförsbacke. De och de andra spontansportföreningarna kämpar vidare. Men var de ska hålla hus i höst och i framtiden är det ingen som vet.

Kommunen svarar på kritiken

Johan Eriksson är projektledare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar, menar att det hade varit fördelaktigt att ha alla moderna ungdomsaktiviteter under ett tak.

Han är även ansvarig för musikhuset Monokrom, som också är i behov av en ny lokal, och kanske blir det så att spontansporten får samsas med Kalmars musikintresserade ungdomar i ett gemensamt hus.

Men ännu är ingenting klart, eftersom det krävs många turer innan ett beslut kan fattas av kommunen. Och det är i slutändan pengar allt handlar om. Cirka 30 miljoner, enligt Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista