Arkivfoto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Hets mot folkgrupp - ett brott som sällan klaras upp

1:12 min

Hatbrott – alltså brott som begås mot personer på grund av deras hudfärg, etniska tillhörighet eller sexuella läggning – är svåra att klara upp. Av 30 anmälda fall av hets mot folkgrupp i Kalmar län ledde inget till åtal under förra året.

Antalet anmälda hatbrott har minskat något i Sverige. Mest minskar anmälningar med homo-, bi- och hetero fobiska motiv, som gått ner med 32 procent, medan afrofobiska och antiromska motiv ökar. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Antalet anmälda hatbrott ökade mellan 2011 och 2012 i Kalmar län men siffrorna har gått upp och ner de senaste fem åren.

Klotter och flygblad

Något total statistik över vad som händer med de anmälda hatbrotten finns inte men enligt polisen ledde inte ett enda av de 30 fall av hets mot folkgrupp som anmäldes till åtal. Det handlar då ofta om rastistiskt klotter eller flygblad.

Ulf Karlsson, polis från Kalmar, menar att det är svårt att få hatbrotten uppklarade trots att de är prioriterade ärenden:

– Ja, alltså det här är oftast något brott som kom till vår kännedom när någon hör av sig till oss. Och det är något som prioriteras förstås, säger Ulf Karlsson.

När P4 Kalmar pratade med folk på stan om de har lagt märke till främlingsfientlighet så svarade alla nej. Men Kalmarbon Klas var ett undantag:

– Det är klart att det finns. Det går inte att motresonera, utan det finns rasism överallt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista