Kalmar län

Färre anmälda stölder och inbrott

Polisanmälda tillgreppsbrott, som till exempel stöld och inbrott i bostäder och bilar, har minskat rejält i Kalmar under det första halvåret i år. Tillsammans med Kronoberg har det anmälts 22 procent färre inbrott jämfört med samma period förra året.

Enligt polisen kan en förklaring vara den nationella satsningen med att finnas på plats i hamnar med Östersjötrafik, för att kunna störa och spana på utländska stöldligor, som då styrt om sin verksamhet.

Operationen har kallats Gunder och har handlat om att poliser från den nationella mängd- och seriebrottsstyrkan tillsammans med bland annat Stockholmspolisen under första halvåret i år spanat och ingripit i hamnar i Stockholm och i Blekinge mot grovt kriminella som använder internationella färjeförbindelser för sin brottsliga verksamhet i Sverige.

Även poliser från Kronoberg och Kalmar har deltagit i operation Gunder. Bland annat har flera personer gripits misstänkta för olika brott under den pågående operationen.

– Visst påverkas brottsligheten lokalt i Kronobergs län av de kringresande internationella tjuvligorna. Just nu verkar de här ligorna inte operera lika frekvent med exempelvis bostadsinbrott i sydostregionen. Operation Gunder kan vara en orsak som gjort att denna typ av kriminella stöldligor styrt om sin verksamhet till någon annan region eller annat land, eller sysslar med andra typer av stöldbrott, exempelvis tillgrepp av dyra lyxbilar, kommenterar Michael Mattsson i ett pressmeddelande

– Nu får vi analysera närmare vad som kan vara orsakerna till de kraftiga nedgångarna av polisanmälda stölder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista