Jerry Engström. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio
Kalmar län

Skärgården räknas inte som landsbygd

1:41 min

Till skillnad från de djupa skogarna i inlandet så räknas inte skärgården som landsbygd - oavsett hur glest befolkad den är. Åtminstone inte enligt Kalmar länstrafik. Skärgårdsborna har därför inte rätt till någon typ av kollektivtrafik utanför turistsäsongen.

– Jag kan inte fatta att det är sån skillnad. Vi är ju skattebetalar vi med, lika mycket som dem som bor på landbacken, säger Birgitta Kjellgren på Idö.

Många skärgårdsbor kör förstås egen båt när de måste in till land. Men det går inte i alla väder, och speciellt inte andra årstider än sommaren.

– Man får be om hjälp på vintern, men det är inte alltid man kommer i land. Jag har en liten båt, den går inte i alla väder.

Hade länets skärgård hört till Östergötlands län hade man för länge sedan haft en anropsbaserad trafik - alltså att man ringer när man behöver boka en resa.

Men när KLT tog över länets kollektivtrafik så trillade skärgården på något sätt ur systemet, och så har det förblivit.

Nu säger KLT till P4 Kalmar att man har börjat titta på det här och att det finns en ambition att lägga fram ett förslag till året-runt-trafik framöver.

Det skulle i så fall kunna bli en nyckel till att utveckla skärgårdslivet, säger Jerry Engström, som också bor på Idö:

– Skärgårdsföreningen har gjort en enkät till alla fastighetsägare i skärgården, och där svarar man att man skulle vistas betydligt mer eller flytta ut permanent om man fick kollektivtrafik härute, det är väldigt tydligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista