Anna-Karin Axelsson är bibliotekschef i Växjö. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Småland

Utlåning av e-böcker kostar för biblioteken

1:45 min

E-boksutlåningen fortsätter att öka, men det är en dyr affär för biblioteken. Det kostar nämligen mycket mer att låna ut en digital bok än att köpa in en pappersbok.

– En vanlig bok på papper köper man in och betalar en gång, sedan äger vi på biblioteket den och kan låna ut den hur många gånger som helst. I princip tills den faller i bitar. Med en e-bok får vi betala 20 kronor för varje nedladdning, berättar Anna-Karin Axelsson som är bibliotekschef i Växjö.

Det är en summa som kan göra en stor hacka i bibliotekens budget, speciellt som e-boksutlåningen ökar snabbt.

Även om det fungerar bra idag menar Anna-Karin Axelsson att de i längden inte kan fortsätta betala så mycket:

– Det kommer vi inte om det ökar i den här takten för då blir det på bekostnad av tryckta medier och tidsskrifter och sånt och det vill vi inte, säger hon.

Hon menar att en av orsakerna till det höga priset är att det i dagsläget bara finns ett företag som förmedlar e-böcker till biblioteken. Något som också påverkar utbudet.

– Det är förlagen som väljer vilka böcker man släpper i e-format till biblioteken. Vi kan inte själva välja vilka vi vill köpa in och ofta håller man då på det som man vet är böcker som går bra och som är mycket populära. Det innebär ju att förlagen bestämmer vilket utbud vi ska ha, inte vi själva, säger Anna-Karin Axelsson.

Men hon tror ändå att ett lösning på problemet är på väg.

– Tack och lov har det börjat komma lite uppstickare på marknaden, så jag tror att situationen kommer att ändra sig. Vi kommer att se fler aktörer och det kommer också att göra vår situation lättare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista