Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Avgift skrämmer inte utländska studenter

1:44 min

När terminsavgiften på knappt 40 000 kronor infördes höstterminen 2011 efter ett regeringsbeslut, minskade antalet utomeuropeiska studenter från 300 till 68 stycken. Men nu har det något överraskande vänt uppåt igen.

– Lite förvånande att det har ökat så pass kraftigt så fort, säger antagningshandläggaren Stefan Haglund.

När regeringen införde den här studieavgiften på nästa 40 000 kronor för utomeuropeiska studenter befarade många att man skulle välja bort Sverige, men nu ökar alltså återigen intresset för Linnéuniversitetet och de strömmar tillbaka.

Mer motiverade

En effekt av det här kravet på studioavgift är att man nu i högre utsträckning får hit mer studiemotiverade studenter, säger Stefan Haglund och det stärker på sikt kvalitén.

Men missgynnas inte studenter från fattiga länder och familjer?

– Jo, till viss del är naturligtvis så, men man ska samtidigt komma ihåg att Sverige inte är något billigt land att leva i. Så redan innan de här studieavgiftrena infördes kunde inte vem som helst komma hit och studera. Migrationsverket krävde redan då att en student skulle kunna finansiera sina levnadsomkostnader på omkring 75 000 kronor per år.

Men hur ska en begåvad student från ett fattigt land och familj kunna komma hit och studera ?

– Vi har stipendier som de kan söka och cirka 20 studenter kommer i år till Linnéuniversitet på sådana stipendier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista