1 av 3
Ina Vasillevskaja är nöjd med jobbet, trots arbetsvillkoren. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Kalmar

Tuffa villkor för gästarbetare i Kalmar

Tio timmar om dagen – varje dag
1:27 min

Situationen för många utländska bärplockare är fortfarande tuff. Ett exempel är en bärodling i Rockneby, utanför Kalmar. Där arbetar bärplockarna tio timmar om dagen, varje dag, hela sommaren, utan avtal.

Lönen baseras på hur mycket de plockar.

Ina Vasillevskaja kommer från Litauen. I sommar är hon i Rockneby för att plocka bär och grönsaker. I dag plockar hon gurkor – ett arbete som görs för hand.

– I år plockar vi bara för hand, säger Ina Vasillevskaja.

Ingen sjukersättning

De flesta av Inas arbetskamrater kommer från Polen. De brukar plocka gurkor på morgonen och hallon på eftermiddagen. När arbetsdagen är slut åker de som orkar ut och plockar blåbär. Ett sätt att tjäna lite extra.

Ina arbetar tio timmar om dagen, varje dag hela sommaren . Lönen är baserad på ackord, vilket betyder att hon får lön efter hur mycket bär och grönsaker hon plockar.

Hon får ingen ersättning om hon blir sjuk – eftersom det inte finns några avtal.

Chefen: Avtal behövs inte

Chefen på bärodlingsföretaget, Ulf Olsson, anser sig inte ha tid att ställa upp på någon intervju, men han berättar på telefon att det inte behövs några avtal eftersom bärplockarna aldrig är sjuka. Han påpekar dock att alla hans bärplockare är registrerade på Skatteverket och betalar skatt på sin lön.

Trots de långa arbetsdagarna och de tuffa arbetsvillkoren trivs Ina Vasillevskaja med sitt jobb:

– Ja, jag är nöjd. När det är sol är det lite varmt, men det är okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".