1 av 3
Sirpa Leppänen i Överum har i sommar matat igelkottar. Foto: Lyssnarbild/Sirpa Leppänen.
2 av 3
Såhär många igelkottar fanns i somras hos Sirpa Leppänen i Överum. Men en dag var de plötsligt borta. Foto: Lyssnarbild/Sirpa Leppänen.
3 av 3
I Västervik äter Jennifer Erikssons katt, Sonny Eriksson, mat tillsammans med nya kompisen - kotten. Foto: Lyssnarbild/Jennifer Eriksson.
P4 Morgon

Många igelkottar i Kalmar län

"Utmärkta förhållanden för igelkottar"
5:09 min

Kalmar län är fullt av igelkottar – det visar den mätning som Naturskyddsföreningen just nu håller på med. Från varenda en av länets kommuner har det kommit in rapporter från invånare om igelkottar. Oftast mellan nio och trettio rapporter per ort. Men i topp ligger Kalmar kommun med långt över ett hundra.

– Vi har fått in ett fantastiskt gensvar. Vi har fått in över 11 000 rapporter från hela landet, säger Per Bengtsson, biolog och projektledare för Naturskyddsföreningens igelkottsräkning.

Varför tror du att så många rapporter kommit från just Kalmar län?

– Här finns det ju väldigt fint och varierande odlingslandskap, och är ett av igelkottarnas kärnområden i landet naturligtvis. Från Kalmar, själva staden och omgivningarna, har vi fått in en väldig massa rapporter, över 150 rapporter faktiskt. Vi har fått rapporter från samtliga kommuner i länet som tyder på att de finns i tätorten. Men det som vi fortfarande undrar är vart finns de på landsbygden? För vi har fått indikationer på att de minskar där, säger Per Bengtsson.

Vad har hänt på landsbygden då?

– Det som man säger generellt är att odlingslandskapets variationer minskat. Det ser man på andra arter, som gulärla och sånglärka, som man tycker är helt naturlig överallt på landsbygden i odlingslandskapet. De får allt svårare att klara sig i basserat på att det är större och större odlingsområden och djurgårdar lägger ned. De har ingenstans att ta vägen, medan Igelkottarna har hittat en ny nisch i städerna, och det är ju bra för dem, berättar Per Bengtsson.

Men var hör igelkottarna hemma egentligen?

– Igelkottarna är kulturföljare, så det är helt naturligt att de bor nära våra gårdar. Man tänker väl den här traditionella bilden av igelkotten vid lantgården som finns bland kossorna tillexempel. Men nu för tiden har igelkottarna blivit mer urbana och trivs precis som vi människor i städernas närhet. Där finns uppenbarligen så mycket variation så att de klarar sig. Många är ju hängivna trädgårdsentusiaster och skapar väldigt fina och varierande trädgårdar, och det är utmärkta förhållanden för igelkottar, förklarar Per Bengtsson.

Video: Igelkott filmad i Kalmar

Lyssnarbild.

#text=5611009#En film från en av P4 Kalmars lyssnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".