1 av 2
En av de sönderslagna stugorna. Foto: Polisen.
2 av 2
Vandalerna har gått fram, till synes utan hämningar. Foto: Polisen.
Högsby

Polisen vädjar om tips kring hämningslösa vandaler

Totalt sönderslagna. I området kring Högsby har hittills fyra fall av förstörda sommarstugor kommit in till polisen – som varnar för att det kan finnas fler sönderslagna stugor som ännu inte upptäckts. Nu vädjar polisen om tips från allmänheten, som kan hjälpa till att få fast de ovanliga vandalerna.

Ulf Karlsson på polisen i Kalmar län har inte sett något liknande:

– Husen har slagits sönder både ut- och invändigt och poliser med ett flertal tjänsteår, inklusive mina egna 35, har sällan eller aldrig sett en motsvarande skadegörelse.

Samtliga hus ligger avsides och vandalerna har därför kunnat slå till ostört. Stugorna ägs av danskar eller tyskar, vilket får polisen att tro att det kan finnas fler fall som ännu inte upptäckts.

"Mycket ovanligt"

Polisen tror att det är fler än en gärningsman – och att det är samma personer som gett sig på alla fyra stugorna.

– Vi har även anledning tro att det är samma personer då denna hämningslösa form av skadegörelse är mycket ovanlig.

Det senaste sönderslagna sommartorpet upptäcktes i går, i Nötebäckshult. Där hade vandalerna slagit sönder alla rutor på första våningen. Stugan har tyska ägare, som polisen ännu inte har lyckats nå.

"Vädjar till allmänheten"

Nu efterlyser polisen tips från människor som sett eller hört något:

– Polisen är mycket angelägen och vädjar till allmänheten att höra av sig om man känner till eller hört något om nämnda händelser.

Polisens telefonnummer är 114 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".