1 av 2
Det blåser till i Per Sandströms hår när lastbilarna susar förbi på E22:an. Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Sandblad försöker ta sig över vid den farliga gångpassagen vid E22:an i Hossmo Foto: Helena Isaksson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Resenärer tvingas korsa farlig väg

En farlig gångpassage över E22:an kommer att bli en av KLT:s viktiga knutpunkter för bussbyten. Hållplatsen ligger i Hossmo söder om Kalmar och alla resenärer utmed gamla E22:an behöver byta där om de på dagtid vill ta sig till Ljungbyholm där skolor, vårdcentraler och livsmedelsaffärer finns. KLT har inte reflekterat över riskerna, men medger att de kan behöva se över säkerheten när fler behöver byta buss i Hossmo.

– Här är det ju inget övergångsställe, utan en så kallad gångpassage.

Per Sandström försöker ta sig över E22:an till busshållplatsen i Hossmo, där han måste byta buss om han ska till Ljungbyholm när KLT den 18 augusti lägger om sin linjesträckning.

Han har räknat ut att bilarna söderifrån har sju sekunder på sig att se gångtrafikanter vid gångpassagen. Här är det 80 kilometer i timmen som gäller och många gasar på lite extra efter fartkontrollerna precis innan.

Drabbar resenärerna dagtid

Vi passar på att ta några snabba steg innan en lastbil dundrar förbi norrifrån. Förändringen gör att alla resenärer från Kalmar läns södra hållplatser, från Bergkvara och norrut, kommer att behöva byta buss vid Hossmo om de vill till Ljungbyholm, där skolor, livsmedelsbutik, tandläkare och vårdcentral finns.

– Det här drabbar ju alla som bor utmed gamla E22:an söderut, säger Per Sandström.

Stressigt att ta sig över i tät trafik

Bussen kommer bara att gå en tur till Ljungbyholm tidig morgon och två på eftermiddagen. Och det här drabbar bland andra Per Sandströms familj.

– Jag har ju ungdomar som kommer att gå i skolan i Ljungbyholm. Om de börjar senare, eller missar en buss, måste de ta sig över den här vägen i tät trafik. Och man har bara tre minuter på sig att ta sig över. Hur ska det gå på vintern när det är halt?

Per Sandström är orolig både för sina egna och andras barn och han tänker också på äldre som ska hinna över.

– Det är ju vansinnigt att skicka över oskyddade trafikanter ut här, säger han.

KLT svarar på kritiken

Katharina Seijsing på Kalmar länstrafik säger att Hossmo har varit en knutpunkt för bussbyten i många år och att man på KLT inte känner till att några incidenter har inträffat här.

– Är det så att våra resenärer upplever att den här bytesplatsen inte är lämplig och man känner sig osäker, så får vi kanske flytta den in mot Kalmar, säger hon. Men då får man å andra sidan längre resväg.

Hon säger att bussarna måste invänta varandra så att resenärerna ska hinna över vägen, men hon medger att hastigheten kan behöva ses över och att det här är en fråga som KLT kanske behöver titta på.

– Vi ska följa upp det här noga när vi inför trafiken, säger hon.

Inga förändringar innan 18 augusti

Några förändringar innan den 18 augusti, när den nya linjesträckningen börjar, kan Per Sandström och andra resenärer inte hoppas på.

– Att skicka ut oskyddade gångtrafikanter på en 80-väg, det är för mig en gåta att det är tillåtet, säger han.  Att polisen tillåter det, att länsstyrelsen tillåter det, att kommunen tillåter det - jag förstår det inte! Det är en jättegåta! I andra delar av Sverige satsar man på säkerheten med gångtunnlar och annat, men det här är ju helt vansinnigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista