Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Kalmars gratisfest lockar fler

1:33 min

På torsdagskvällen drar Kalmar stadsfest igång – en fest som lockar många besökare. De senaste sex åren är det fler och fler som kommer till stadsfesten. Festen finansieras delvis av näringslivet, delvis av kommunala pengar. Budgeten ligger på 2,3 miljoner kronor.

Genom att mäta antalet bilar som passerar in till Kalmar, räkna hur många som parkerar och ta reda på hur många som åkt med bussar och tåg, kan Kalmar kommun få fram en siffra på ungefär hur många som besöker festen. Denna siffra har ökat de senaste åren.

Tar inte betalt

Flera andra städer tar betalt av publiken vid liknande evenemang, men det har Kalmar valt att inte göra.

– Vi hade inga arenor, som Borgholms slottsruin till exempel. Vi var tvungna att vända på det och ta betalt från näringslivet. Det är vår modell, säger Åke Andersson, eventansvarig på Destination Kalmar.

Dyrt med artister

Enligt honom är artisterna dyra.

– Det är dyrt i dag. Jag förstår de festivaler som får kasta in handduken. Det är tufft att arrangera sådana här stora festivaler. Nu vänder vi på steken och har det gratis, men artister i dag är väldigt dyrt.

Vad ligger budgeten på?

– Vi har en budget på omkring 2,3 miljoner kronor. Artistbudgeten ligger på 1,1 miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista