Peter Erlandsson är irriterad över att hans slambrunn inte tömts ordentligt på sex år.
Kalmar

KSRR slarvade med tömning av slambrunn i sex år

Slambrunnar som inte töms ordentligt orsakar miljöproblem. Kväve, fosfor och kolibakterier hamnar då i havet och på våra stränder. Hos Peter Erlandsson slarvade KSRR med tömningen i sex år. "Vi har inte fått den riktigt tömd någon gång" säger han.

Hur sköts egentligen slamtömningen i länet? Det undrar Peter Erlandsson från norra Kalmar som inte har fått sin slambrunn ordentligt tömd de senaste sex åren.

KSRR kan inte svara på varför de inte gjort sitt jobb

Det är Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR, som ansvarar för att brunnen töms. Men varje gång de har varit hos Peter Erlandsson så har han fått ringa till dem och be dem komma tillbaka för att göra om jobbet – eftersom brunnen inte tömts ordentligt. 

Jan Fors, förbundschef på KSRR, kan inte svara på varför det inte har tömts ordentligt.

-- Men sen hoppas jag ju att vi har rättat till det om det har blivit fel hos honom, säger han.

Miljön tar skada av slarvet

Det är inte bara brunnsägarna som drabbas om KSRR slarvar. Tommy Claesson är docent i miljö och biologi på Linnéuniversitetet i Kalmar. Han säger att brunnar som inte töms slammar igen och slutar fungera. Då rinner det som spolas ner i toaletten rakt ut i naturen.

-- Både fosfor och kväve och kolibakterier kan då komma ut på våra badstränder och i våra sjöar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".