Kalmar län

Även ungdomsarbetslösheten har fortsatt att sjunka i länet

"För mig var det lätt att få jobb"
1:14 min

Arbetslösheten sjunker i länet, och det gäller även ungdomsarbetslösheten, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Högst är arbetslösheten i Hultsfreds kommun där var tionde arbetsför invånare är arbetslös. Lägst är den just nu, under sommaren, i Borgholms kommun.

En av dom som fått jobb i Borgholms kommun är 17-årige Joel Eriksson som arbetar i en Ica-butik i Rälla. Han tycker att det var lätt att få jobb.

– Jag behövde inte ens skriva CV. Jag ringde hit och fick jobb direkt, säger Joel Eriksson.

Trenden med sjunkande arbetslösheten i länet har pågått sedan i våras.

Även ungdomsarbetslösheten sjunker och är lägre än i resten av Sverige.

Högst är arbetslösheten i Hultsfreds kommun där en av tio är arbetslös, lägst är den i Borgholms kommun där 3,6 procent är arbetslösa.

18-årige Otto Lindberg är ytterligare en av de unga som slagit sig in på arbetsmarknaden i Borgholms kommun. Idag driver han ett café i Socitetsparken i Borgholm.

– Jag började för några år sedan. Började med att städa en timme om dagen. Sen har jag jobbat upp mig och nu driver jag nästan stället.

Har det varit svårt att komma in i verksamheten?

– Nej, det gäller bara att kunna vara social med människor och bemöta dem på rätt sätt. Visa vänlighet och så, säger Otto Lindberg.

Det finns de som menar att anledningen till att statistiken nu ser så bra ut är på grund av sommarjobbare. Arben Doroci, arbetsförmedlingschef i Västervik säger så här:

- Det ser bra ut nu men vi räknar med att arbetslösheten kommer att stiga under hösten, när alla sommarjobbare slutar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".