Kalmar län

När semestern är över så märks alkoholproblemen

När semestern är slut är det många som märker av att de skapat ett alkoholsug som är svårt att hantera. - Fler söker hjälp för alkoholproblem när de lediga dagarna är över. Och för dem som redan har problem, blir det ökade problem, säger Nadja Eriksson, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

På semestern dricker vi mer och för en del blir suget svårt att stoppa

-Sommaren är förknippad med ökat drickande vad gäller uteserveringar, mera festligheter och utlandsresor. De flesta kan ju hantera det, men för dem som redan ligger i riskzonen kan det vara ytterligare en riskfaktor. Och för dem som redan har problem, blir det ökade problem, säger Nadja Eriksson, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

Många av de sociala aktiviteterna på sommaren inkluderar alkohol, kroppen vänjer sig och vill gärna ha mer. För en del blir det svårt att bryta semestermönstret och fler söker hjälp för alkoholproblem när ledigheten är över.

-Det brukar öka efter sommaren när man ska tillbaka till arbete och ser att man fortfarande har sug efter alkohol eller inte kan stoppa drickandet, säger Nadja Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".