Stina-Clara Hjulström. Foto. Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Oskarshamn

Demensförbundet vill ha minst en personal på åtta

"Verkar inte ha varit extremt lite"
5:32 min

I helgen blev en 88-årig kvinna misshandlad av en granne på ett demensboende i Oskarshamns kommun. Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström säger till P4 Kalmar att boendet inte har extremt lite personal – men förbundet önskar sig något fler.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt när sådant här händer, säger Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström till P4 Kalmar.

– Många gånger är det alldeles för lite personal. Nu verkar det inte ha varit så extremt lite – med en nattpersonal som har uppsikt över elva. Det är klart att det inte är mycket. Demensförbundet tycker att det ska vara en personal på åtta. I det här fallet har man en på elva, och så kan man få förstärkning.

Misshandeln skedde inne på den 88-åriga kvinnas rum.

Vad har man för möjligheter att hålla grannarna ute?

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att man aldrig någonsin får låsa in demenssjuka på sina rum, säger Stina-Clara Hjulström.

-- Men det finns vissa demensboenden som har så kallade hotellås, där den som är inne på sitt rum kan komma ut – men ingen kan komma in. Det är väl en möjlighet. Sedan kan det vara så att man måste ha dörren öppen på glänt av en eller annan anledning för att ha riktig uppsikt över den som finns därinne. Det är svårt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".