1 av 3
Staket i massor. Under Ironmantävlingarna löper delar av banan genom centrala Kalmar. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 3
Växlingsområdet är maxat på den här ytan. Blir tävlingen större måste man hitta ett större område. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
3 av 3
Stortorget görs om inför målgången. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Kalmar

Kalmar görs om till Ironman-arena

"Hela Kalmar har lärt sig att ha evenemang"
1:35 min

Centrala Kalmar ska på bara två dygn förvandlas – från stadsfest till centrum för Ironman. På måndagen stängdes parkeringar och Stortorget av för att bli växlingsområde och målplats för årets triathlontävling.

Erfarenheter från andra stora evenemang och förra årets tävling gör att byggarbetet går mycket snabbare i år, säger Björn Mårtensen, som ansvarar för genomförandet av expon:

– Efter stadsfesten och fotbolls-EM så har hela Kalmar lärt sig att ordna stora evenemang. Att vi arrangerade motsvarande tävling förra året också gör arbetet mycket enklare i år.

Större än förra året

Delar av centrala Kalmar håller på att göras om till ett centrum för triathlon som avgörs i en kort variant på onsdag och den långa Ironman på lördag. Drygt 2 000 triatleter är anmälda vilket är nästan 500 fler än förra året och det gör att det går åt större ytor i år.

– Vi kommer få plats med alla som ska växla och även utställningsområdet har blivit betydligt större, säger Björn Mårtensen.

Skulle tävlingen växa ännu mer kan det komma gå åt ett annat och större växlingsområde för nu börjar ytorna längs kanalen bli maximalt utnyttjade.

Klart i morgon

Tidigt på måndagsmorgonen började byggnadsarbetare och ett 50-tal frivilliga från olika idrottsklubbar att sätta stängsel kring utställningsområdet och för växlingsplatsen. Till onsdag lunch ska allt vara klart för då slås grindarna upp och på kvällen är det minitriatlon.

Förra året såg omkring 50 000 åskådare triatlontävlingarna och Björn Mårtensen tror på en upprepning.

– Jag hoppas och tror på minst lika många i år, säger Björn Mårtensen som också ska agera speaker på tävlingarna och han har redan klart med startrepliken på lördag morgon:

– Då blir det jag som säger "god morgon Kalmar", säger Björn Mårtensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".