Pralinören Johanna Lundgren med julchoklad. Foto: Pav Johansson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Förbereder julchokladen – mitt i sommaren

5:39 min

Augusti och sommarvärme till trots så börjar många nu förbereda sig för vintern. En av dem är pralinören Johanna Lundgren som nu ska börja skapa julens praliner. Även om det kan vara svårt att få riktig julstämning mitt i sensommaren tar hon inte till knep som tomteluva eller julmusik.

– Det är väl klart att det känns konstigt. Man ligger nere på stranden och i andra sekunden är man inne och jobbar och planerar julen. I det här skedet är det mer när saker och ting ska sätta igång och hur saker ska göras, men sen i september är produktionen igång för jul. Då gäller det att sätta igång med rätt saker i rätt tid för att hinna med, säger pralinören Johanna Lundgren i Kalmar.

Men om chokladen ska ätas i jul, vad kan du tillverka redan nu då?

– Då kan man tillexempel börja med chokladbräcken, de har en hållbarhet på över ett år så det är inga konstigheter. Det kan man börja med redan nu under sommaren så man kan lägga det åt sidan och veta att man avslutat den delen. Sedan kan man fortsätta att börja smyga igång olika saker, svarar Johanna Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista