Camilla Söderbäck är kritisk mot den förra ägaren. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Rektorn: JB kändes som en Mc Donalds-skola

1:35 min

John Bauergymnasiets tidigare Kalmarrektor, som nu fortsätter på nya Östersjögymnasiet, är glad att friskolan nu blir mer lokal. "Vi vill gå tillbaka till det, att inte vara en typ av "Mc Donalds" där det är samma på varje ort" säger Camilla Söderbäck till P4 Kalmar.

Efter JB-koncernens konkurs blev det klart att Karl Oskarskolan tar över gymnasieskolan i Kalmar. Det nya namnet är Östersjögymnasiet.

– För utbildningen betyder det att vi kan återgå och bli en mer lokal skola, att vi knyter an – och att vi utformar skolan efter det som vi på skolan själva tycker passar just Kalmar, säger Camilla Söderbäck.

– Det var ju så grunden var – att vi hade program efter de förutsättningar som fanns här. Vi vill gå tillbaka till det, att inte vara en typ av "Mc Donalds" där det är samma på varje ort.

Har det känts så?

– Ja, på slutet gjorde det så. Det drevs väldigt hårt att vi skulle vara likformiga. Det går ju inte hundra procent ändå – men det kändes som om allting ströps.

Du ser ingen risk att det blir så igen?

– Jag skulle bli mycket förvånad om Bengt (läs: Bengt Eriksson, vd för Karl Oskarskolan) skulle bli så storskalig. Bengt är en annan person – visst han är entreprenör, men han driver skolor för eleverna och givetvis för personalen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista