1 av 2
Valhandläggarna Bo Löfgren och Karolina Arvidsson, Växjö Stift. Foto: Dan Eliasson/ Sveriges Radio
2 av 2
Snart är det dags för kyrkovalet. Foto: Dan Eliasson/ Sveriges Radio
Växjö stift

Dags för det bortglömda valet

"Informationen är kanske lite dålig"
1:33 min

Om en månad är det val i Sverige, något som många kanske inte är medvetna om. Det är kyrkovalet som ska hållas och i Växjö stift – där stora delar av Kalmar län ingår – är förberedelserna i full gång.

Den 15:e september ska kyrkovalet hållas, ett val där ungefär var tionde person deltar. Valhandläggarna Bo Löfgren och Karolina Arvidsson arbetar för att så många som möjligt ska rösta och den kommande månaden innebär mycket jobb.

16-åringar får rösta

- Vi kommer försöka nå så många väljare som möjligt så att så många som möjligt röstar. Annars är det valnämndernas uppdrag i de olika församlingarna att gå ut med information. De förtroendevalda i kyrkan fattar beslut om frågor som rör många människors vardag, var pengarna ska läggas helt enkelt, säger Karolina Arvidsson.

I kyrkovalet får man rösta redan som 16-åring. Kravet är att man ska ha fylla minst sexton samma dag som valet hålls och man måste också vara medlem i svenska kyrkan.

Bättre information

Men kyrkovalet är något som många inte tycks bry sig om. Valdeltagandet är lågt, vid förra valet röstade ungefär tolv procent av alla röstberättigade i Växjö stift. Och siffrorna ser ungefär likadana ut i hela landet.

– Många tycker kanske det fungerar bra som det var och alltid har varit och det finns inga större meningsskiljaktigheter mellan de olika nomineringsgrupperna, säger valhandläggaren Bo Löfgren.

Brist på information tror Bo Löfgren är en av orsakerna till att så få röstar.

-- Det finns kanske inte så mycket information om det, det är nog många som har väldigt svårt att inse och se vad det är för skillnader mellan de olika grupperna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".