Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Glasriket

Stabila företagare ville ta över glasbruket - men ägarna sa nej

1:36 min

En grupp företagare från regionen, som har företag med stabil ekonomi, hade kunnat ta över Orrefors glasbruk. Men köpet blev inte av eftersom den nuvarande ägaren New Wave Group och intressenterna inte kunde komma överens.

På onsdagen kom beskedet att det inte blir någon glasproduktion i Orrefors glasbruk. Orrefors Kosta Boda och det företag som var intresserat av köpa lokalerna kunde inte komma överens.

Något som förvånade bland annat politiker från kommunen som hade fått uppfattningen att affären var så gott som i hamn.

P4 Kalmar kan idag avslöja att det handlar om en mindre grupp företagare från regionen som driver företag i glastillverkningsbranschen, men som dessutom har erfarenhet från IT, produktion och affärsutveckling.

Enligt uppgifter till P4 Kalmar handlar det om företagare som driver företag med god ekonomi - och att affären nu inte blir av gör att orten Orrefors nu går miste om många arbetstillfällen.

Vad som ligger bakom att affären inte blev av är oklart, P4 Kalmar har lyckats nå en av de inblandade företagarna men han vill inte kommentera hur förhandlingarna har gått.

Orrefors Kosta Bodas VD Magnus Andersson kommenterade idag den grusade affären, och hans bedömning var tvärtom att företagen inte hade det kapital som krävdes för att lyckas.

– Nej, det är våran bedömning, säger han till P4 Kalmar.

P4 Kalmar: Varför är det er sak att göra den bedömningen om nu de själva är beredda att ta risken?

– Vi måste göra en bedömning som är bäst för hela företaget, och där tror inte vi att det var rätt partners i det här läget, säger Magnus Andersson.

P4 Kalmar: Men de skulle vara partners alltså? de skulle inte ta över och köpa och driva verksamheten?

– Vi kom ju aldrig så långt att vi slutförde den diskussionen. Men det är klart att vi hade varit en viktig kund för dem i ett sådant här läge, säger Magnus Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista