1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Karl-Johan Bodell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Öresundstågens operatör Veolia till salu

KLT: "Färre som lägger bud – då blir priset högre"
1:08 min

Den franska koncernen Veolia, som bland annat driver Öresundstågen och Kustpilen, tänker lämna Sverige. I sin årsredovisning för 2012 skriver bolaget att koncernens nya strategi innebär att Veolia Transport i Sverige är till salu.

Veolia Transport kör Öresundstågen mellan Kalmar och Köpenhamn. Dessutom driver Veolia Kustpilentågen på sträckorna Västervik-Linköping och Kalmar-Linköping.

Av redovisningen, som nyligen kommit in till Bolagsverket, har Veolia Transdevs strategi varit klar sedan i februari.

Veolia Transport Sverige gick med 85 miljoner kronor i förlust förra året.

Är till salu

Koncernen ska minska skulderna och dra sig tillbaka till ett mindre geografiskt område. Det innebär bland annat att den svenska delen ska säljas.

– Ett resultat av Veolia Transdevs nya affärsstrategi innebär att Veolia Transport i Sverige (inklusive dotterbolag) nu är till salu, skriver bolaget i årsredovisningen.

Samma villkor för ny ägare

Den som köper verksamheten tar över samma villkor för Öresundstågen, Kustpilen och pendeltågstrafiken.

– Det kommer inte kunderna att märka något av, inte i nuläget, säger Karl-Johan Bodell som är trafikdirektör på Kalmar länstrafik.

– Det som är tråkigt är att det försvinner en entreprenör på marknaden. Det troliga är att de kommer att köpas upp av en redan befintlig operatör. Det innebär att det blir färre som lägger anbud – och då blir priset högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".