Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kalmar län

Unik studie visar omfattning av dieselstölder

1:11 min

7,1 miljoner liter diesel försvann ur svenska biltankar under 2011, visar en undersökning som Handelshögskolan i Göteborg har gjort. Inte minst Kalmar län är hårt drabbat. I studien har man för första gången kartlagt vilka mängder det egentligen rör sig om.

Handelshögskolan fortsätter att följa utvecklingen för 2012, och vad man hittills har sett har stöldtillfällena minskat. Men mängden stulen diesel ligger strax över 2011 års nivå.

Jacob Johannesson och Harald Holtsung från Handelshögskolan i Göteborg har under två års tid mätt stölderna, och över tid har storleken på dieselstöldsproblemet äntligen börjat klarna. Deras undersökning, som gjorts i samarbete med polisen, visar att 7,1 miljoner liter, motsvarande 100 000 personbilstankningar, försvann 2011.

– Det här är verifierade siffror, vi fortsätter nu att följa utvecklingen för 2012. Där är vi inte helt färdiga ännu, men vad vi kan se hittills så har antalet stöldtillfällena minskat, men mängden stulen diesel ligger strax över 2011 års nivå, säger Harald Holtsung vid Handelshögskolan.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda dieselstölder ökat de senaste tre åren.

Joachim Sundell/P4 Kristianstad

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista