Magdalena Simonsson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Rådjursköttet blir kvar hos jägarna

Intresse för närproducerat gör att många vill köpa vilt
1:14 min

Råbocksjakten inleddes under fredagen och just när det gäller rådjur så hamnar det mesta av köttet på jägarnas bord och i deras frysar. Det innebär att det kan vara svårt att hitta rådjurskött i affären för den som vill ha det, trots att intresset från konsumenterna blivit större de senaste åren.

– Man vill ha närproducerat och svenskt. Och det ska vara rätt behandlat och sådana saker, säger  Magdalena Simonsson som arbetar på Malins delikatess och vilt.

De senaste åren har det skjutits runt 100 000 rådjur under jakten. Antagligen blir det en liknande siffra i år.

Det är en kraftig nedgång. Tidigare har det skjutits fyra fem gånger så många rådjur under jakten.

Räv och lodjur 

Orsakerna till nedgången är flera. Bland annat att rovdjur som räv och lodjur tar fler rådjur. Men det kan också handla om konkurrens med hjortar och vildsvin som tränger tillbaka rådjuren.

Dessutom lägger många jägare mycket tid på att jaga vildsvin och det kan göra så att man inte lägger lika mycket vikt på rådjursjakten som tidigare.

Hamnar i frysen 

Att det är färre rådjur som skjuts innebär också att det bir mindre rådjurskött i viltaffärer och hos andra som säljer köttet. Det allra mesta hamnar i frysen hos jägarna själva.

Men en del hamnar ändå hos matintresserade. Men de kan inte räkna med att få tag på kött under hela året:

– Blir lite mindre av det när man inte får skjuta dem, säger Malin Simonsson om problemen med att få tag på rådjurskött att sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".