Kristina Alsér landshövding i Kronobergs län. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Satsningar ska få glasriket att växa

Kristina Alsér om utvecklingen i glasriket
7:31 min

Kristina Alsér som samordnar insatserna för glasriket beklagar beslutet i veckan att det inte blir någon fortsatt glasproduktion i Orrefors. Samtidigt berättar hon i en intervju med P4 Kalmar att det är flera satsningar igång som kommer gynna Glasriket, bland annat ett utvecklingsprojekt kring glas och trä.

– Jag reagerade nog som många andra, både berörda och tagna, så sent som för bara några veckor sen så såg det ju väldigt lovande ut, säger Kristina Alsér i en intervju i P4 Kalmar under fredagseftermiddagen.

Kristina Alsér är landshövding i Kronobergs län och ordförande i en styrgrupp bestående av två regionförbund, två länsstyrelser och kommunerna i området som arbetar med glasrikets utveckling.

Några direkta möjligheter att påverka en företagsuppgörelse som den här har de inte, däremot kan de indirekt arbeta med flera projekt som kan främja företagande i regionen.

– Jag tycker ändå vi idag har en klarare bild om behoven och att vi kraftsamlat kring vad vi vill göra, sen är det klart att det är en lång väg innan vi kan se några riktiga effekter av åtgärderna.

Ett exempel på ett stort utvecklingsprojekt som är på gång är det som handlar om att kombinera glas och trä, där det kommer satsas 50 miljoner kronor i ett utvecklingsprojekt som drar igång i september. Satsningen blev klar under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".