Från vänster till höger: Anders Henriksson (S), René Mirus, vårdcentralägare, Jessica Rydell (MP), Linda Fleetwood (V) och Aria Sotoudeh, ägare. Foto: Mikaël Wenger/Sveriges Radio.
Kalmar

Cityläkarna stöttas av politikerna

1:41 min

Nästan 1 000 patienter hoppade av Sensias vårdcentral i Kalmar efter konkursen, men Cityläkarna som tog över den enda av Sensias sju vårdcentraler som kunde säljas, lyckades ändå behålla runt 7 000 av de listade patienterna. I dag presenterade de nya ägarna sig och sin verksamhet, och landstingets toppolitiker ställde upp för att visa Cityläkarna sitt stöd.

Det var de två läkarna Aria Sotoudeh och René Mirus som tog över personal, lokaler och utrustning från Sensias konkurs. Båda har även tidigare jobbat som privatläkare.

Både äger och driver

– Vi gjorde noggranna analyser och anlitade utomstående konsulter för att inte behöva göra samma misstag som Sensia, säger Aria Sotoudeh.

– Man kan nog inte sitta och sköta en sån här verksamhet från Stockholm; det behövs ett par eldsjälar som René och jag, som både äger och driver verksamheten för att det ska lyckas.

Drop-in utan tidsbeställning

Förutom de två läkarna arbetar en tredje på Cityläkarna; Karl-David Hjalmarsson som är i sin specialistutbildning till allmänläkare. Där finns också sjuksköterskor och labpersonal, för vårdcentralen har satsat på drop-inverksamhet utan tidsbeställning för de listade patienterna, för såväl provtagningar som sköterske- och läkarbesök.

Ägarna är måna om att få fram, att de inte har någon relation till riskkapitalbolag, och att det här helt och hållet är ett sätt för dem att bedriva vård.

– Om det är några som riskerar sitt kapital är det ju vi! skämtar Aria Sotoudeh.

Yngre singlar utan barn

Bland de 7 000 som blev kvar som listade till den nya vårdcentralen ligger tonvikten på väletablerade, relativt välbeställda personer. En kundkrets av yngre singlar utan barn och med ganska god grundhälsa. En sammansättning som privatvården i andra delar av landet, där strävan efter snabba stora vinster är större, gärna skulle ha. Men Arias egen önskan faller mer det politiskt rödgröna landstinget på läppen:

– Så som hälsovårdssystemet är i Kalmar län är det inte särskilt ekonomiskt fördelaktigt att ha högutbildade, ensamstående, friska människor listade. Det bör vara en balans mellan sjuka, friska, barnfamiljer och invandrare, säger han.

Och landstingets högsta sjukvårdspolitiker ställda villigt upp vid presentationen för att välkomna Cityläkarna i Kalmar. Jessica Rydell från Miljöpartiet är högsta ansvariga för primärvården i länet:

– För oss är det självklart att välkomna en ny aktör som vill bedriva primärvård i länet, säger hon.

Men även en privat vårdcentral som inte ägs av riskkapitalet kan försvinna i en konkurs?

– Ja, det kan de, men vårt upplägg i landstinget ger plats åt aktörer som jobbar långsiktigt, även privata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista