Runstens skola. Foto: Mikaël Wenger/Sveriges radio
Borgholm

Runstens skola öppnade inte - nu anmäler föräldrarna kommunen

Runstens skola i Borgholms kommun öppnade aldrig vid skolstarten på måndagen. Därför anmäler nu arga föräldrar kommunen. De menar att skolan inte kan hållas stängd, eftersom beslutet att lägga ner skolan har rivits upp i domstol.

Skolstriden i Borgholms fortsätter.

Kommunen har slagit fast att skolan i Runsten ska vara stängd och läggas ner samtidigt som förvaltningsdomstolen har förklarat beslutet ogiltigt.

Idag samlades Runstensbor vid skolan för att se vad som skulle hända.

– Vi står här och är oerhört upprörda över efter att ärendet gått så felaktigt till hela vägen. Det är inte hederligt, säger Gun Britt Nyström.

Det har varit många turer om skolorna på östra sidan i Borgholms kommun. Frågan har varit om Runsten eller Gärdslösa skola skulle bli kvar.

Först såg det ut som om Runsten skulle gå vinnande ur kampen, men under ett förvirrat möte blev beslutet blev att Gärdslösa blir kvar och att Runsten läggs ner.

Men det var ett beslut som revs upp av förvaltningsdomstolen. Kommunen hade begått formella fel när det togs.

Det fick föräldrarna i Runsten att ändå hoppas, framförallt som de menar att kommunens ekonomiska beräkningar inte stämmer. De menar att kommunen får lägga mer pengar än de räknat med på renovering i Gärdslösa och på elever som valt att gå i Mörbylånga.

Så idag stod föräldrar utanför skolan i Runsten för att se vad som skulle hända. En av dem var Ingela Andersson.

– Skolinspektionen har sagt att de inte kan vidta åtgärder innan det har hänt. Och nu står vi här och det finns ingen skolverksamhet på en skola som inte är nedlagd.

Nu kommer alltså föräldrarna anmäla kommunen till Skolinspektionen för att ha lagt ner en skola utan att det finns något giltigt beslut som säger att den ska bort.

Men trots kritiken så var det bara föräldrar och andra vuxna vid Runstens skola på morgonen. Innan protesten såg man till att barnen kom till Gärdslösa skola för att inte missa sin första skoldag.

Där tog rektor Marvin Johansson emot dem.

– Nu tycker jag det var skönt att barnen fick vara med på skolstarten och komma, att det blev som vi hoppats. Det är jag mest glad över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista