Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Kalmar län

Färre elever per lärare i länet - tack vare lantsortsskolorna

"Skolorna är utspridda på de olika orterna och då blir det fler lärare per enhet"
0:54 min

Rika storstadskommuner har stora klasser i skolorna, fattiga landsortskommuner små klasser. Det visar statistik som Svenska Dagbladet tagit fram från SCB. Här i länet ser det däremot lite annorlunda ut, då lantsortskommunen Högsby sticker ut och har flest elever per lärare - medan Emmaboda är den kommun som är lärartätast.

Antalet elever per lärare i landet är 12.1. Allra lägst lärartäthet i Sverige har Danderyd som är Sveriges rikaste kommun. Där går det över 15 elever på en lärare.

Högsby sticker ut i Kalmar län och har flest elever per lärare, 13,1. Det, trots att den är en lantsortskommun och på det sättet går emot statistiken.

Lärartätast i Kalmar län är Emmaboda med 9,4 elever per lärare.

Och det är bland annat på grund av att det finns många småorter med skolor som gör att lärartätheten blir så stor. Det säger Jan Olof Järhagen, som är bildningsnämndens ordförande i Emmaboda.

– Skolorna är utspridda på de olika orterna och då blir det fler lärare per enhet, säger Jan Olof Järhagen (S).

Om man tittar på statistiken ser det ut som om rika kommuner har låg lärartäthet, fattiga kommuner hög.

Men det är inte hela sanningen. Det går lika väl att säga att landsortskommuner har hög lärartäthet, storstadskommuner låg. Det beror helt enkelt på att elever inte kan åka hur långt som helst för att ta sig till skolan. Därför finns det fler små, för kommunerna dyra, skolor i landsortskommuner.

Men det handlar också om prioriteringar, det finns många undantag och många kommuner försöker centralisera och stänga skolor som har få elever och därför blir dyra.

Men i Emmaboda hoppas man kunna fortsätta med många skolor och hög lärartäthet.

– Vi slåss mycket för att ha alla skolor kvar i alla ytterområdena, säger Jan Olof Järhagen.

Elever per lärare i länets kommuner

Torsås 10,5

Emmaboda 9,4

Mörbylånga 10,9

Borgholm 10,1

Kalmar 12,4

Nybro 10,7

Oskarshamn 10,4

Högsby 13,1

Mönsterås 10,7

Hultsfred 11,3

Västervik 10,3

(KÄLLA SVD)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".